Vloerisolatie2021-04-01T22:05:36+02:00

Vloerisolatie

Wat kost vloerisolatie?

Antwoord: Tussen de  €25 – €45 per vierkante meter

Bij vloerisolatie heb je veel verschillende oplossingen. De prijzen van deze oplossingen zijn verschillend. Als eerste kunnen we het verschil maken tussen vloerisolatie en bodemisolatie. Zoals de namen het al zeggen, met het ene product isoleer je de vloer en bij het andere product isoleer je de bodem. Voor optimaal rendement adviseren wij vaak, mits de ruimte het toe laat, vloerisolatie. Bij minder dan 45cm ruimte wordt er vaak voor een bodemisolatie product gekozen.

Wat is vloerisolatie?

Bij vloerisolatie wordt de onderzijde van de vloer geïsoleerd met isolatiemateriaal. Dit gebeurt vanuit de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer aan. Vaak neemt men vloerisolatie om de stroom van koude lucht vanuit de kruipruimte, tegen te gaan. Er zijn meerdere manieren om de vloer te isoleren. Zo is er ook een mogelijkheid om de kruipruimte te vullen met isolatiemateriaal.

Wij helpen u graag in het adviseren welk vorm van vloerisolatie het beste geschikt is voor uw situatie. Vraag vrijblijvend en kosteloos een adviesgesprek aan met één van onze isolatieadviseurs. Wilt u eerst liever even bellen? Dat kan ook zeker, wij helpen u graag bij uw vragen.

Subsidie op vloerisolatie (ISDE)

De Investeringssubsidie Duurzame Energie ISDE is weer beschikbaar. De overheid wil woningeigenaren stimuleren met de nieuwe subsidieregeling. De regeling is begin 2021 van start gegaan en loopt tot eind 2021. Onze isolatie experts kunnen u alles vertellen over de lopende subsidie voorwaarden en eisen.

Of lees het op de website van de subsidie verstrekker (RVO)

Terugverdientijd spouwmuurisolatie en vloerisolatie in hoekwoning of 2-1 kap woning

Kosten€3720
Subsidie€865
Besparing€870
Terugverdientijd3,28 jaar

*Berekend met 103 m² spouwmuurisolatie en 50 m² vloerisolatie. Bron: Milieu Centraal

Hoe werkt vloerisolatie?

Bij vloerisolatie wordt er een isolatie product tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Bij vloerisolatie is het gebruikelijk om een product aan te brengen met een hoge isolatie waarde van minimaal rd 3,50 K/Wm2.

Meest gebruikte vloerisolatie materialen.

  • Geslotencellig isolatie schuim
  • Opencellig isolatie schuim
  • Isolatie folie
  • Glaswol vloerisolatie
  • Eps parels bodemisolatie
  • Isolatie chips

Welke vloerisolatie bij een houten vloer?

Houten vloeren zijn prima te isoleren. Door het vakkundig isoleren van uw vloer, zorgt u er juist voor dat de vloer droog blijft. Aantasting door vocht is dus niet meer mogelijk. Dit geldt ook voor de balken. Het rendement bij houten vloeren ligt ook vooral bij het dichten van de naden en kieren van een houten vloer. Door deze vakkundig te isoleren voorkomt u dat de constante koude lucht vanuit de kruipruimte, zich een weg weet te vormen richting uw voeten.

Vloerisolatie, tegen de vloer aan isoleren, is hiervoor de ideale oplossing.

Welke vloerisolatie bij vloerverwarming?

Deze vraag krijgen wij tegenwoordig steeds vaker te horen. Zeker met vloerverwarming is het warmteverlies vanuit de vloer iets om over na te denken. De bedoeling is uiteraard dat de warmte van de vloerverwarming richting uw voeten gaat. Echter, wanneer je de vloer niet geïsoleerd hebt raak je onnodig veel warmte kwijt richting de kruipruimte. Dit is onnodig stoken en puur verspilde energie.

Tegen de vloer aan isoleren is dus noodzakelijk om dit verlies tegen te gaan. Bodemisolatie kan dit rendement helaas niet realiseren.

Vloerisolatie inspectie

Laat uw vloer altijd inspecteren voor dat u opdracht geeft om deze te isoleren. Alleen gespecialiseerde isolatiebedrijven of isolatie adviseurs kunnen vaststellen of de vloer geïsoleerd kan worden. Een kijkje nemen onder de vloer is onderdeel van de inspectie. Zorg voor de inspectie dat het luikje toegankelijk is.

Zijn er bijzonderheden onder de vloer?

Informeer vooraf over de staat van je vloer. Veert de vloer als je er op loopt, is er vloerverwarming aanwezig, staat er (af en toe) water in de kruipruimte, lopen er kabels en leidingen in de kruipruimte, zijn er vocht- of verkleurde plekken in huis? Afhankelijk van de staat van de vloer of oorzaak van vochtplekken kan reparatie vooraf noodzakelijk zijn.

Welk isolatiemateriaal wordt er geadviseerd voor mijn vloer?

Van belang is dat vloerisolatie gebeurt met materiaal dat geschikt is voor jouw type vloer (hout, beton) en dat het materiaal goed aansluit op elkaar en op de vloer en wanden. Er zijn verschillende materialen, zoals gespoten PUR-schuim, EPS parels of thermoskussens en andere isolerende reflecterende folie, platen (van kurk, houtvezel, vlas, cellulose, EPS of XPS schuim), glas- of steenwol. Mits de vloer voldoet aan de eisen is een kier- en naadloze afwerking aan te raden.

Wilt u subsidie aanvragen met de offerte? Zorg dan dat de isolatiewaarden van het product op de offerte staat vermeld.

Zelf je vloer isoleren?

Ga je zelf aan de slag met vloerisolatie? Zorg dat je de juiste producten kiest en let op met vocht onder de vloer. Zorg daarnaast altijd voor voldoende ventilatie. Kies zelf de juiste isolatie dikte (tip minimaal rc 3,5 K/Wm2) en plaats over het gehele oppervlakte het product even dik.

Waarmee kan je de bodem van je kruipruimte het beste isoleren?

Heb je last van vocht in de kruipruimte dan bieden chips of EPS parels een oplossing. Deze kunnen tussen de 15 – 35 cm worden aangebracht op de bodem van je kruipruimte.

Isolatie waarde vloerisolatie

De isolatiewaarden van vloerisolatie producten worden uitgedrukt in Lambda waardes en liggen allemaal zo rond de λd 0,026 W/m.K. Om een minimale rd waarde van 3,50 K/Wm2 te halen zou je bij het gebruik van isolatie schuim ca. 10-15 cm moeten aanbrengen.

Wat kost vloerisolatie per type woning?

Besparing en kosten isolatie onderkant vloer

VloerisolatieKostenJe bespaart ieder jaar
Tussenwoning€1.400€200
Hoek-/ 2-1 kap woning€1.600€230
Vrijstaande woning€2.800€400

*Van geen naar zeer goede isolatie onderkant vloer (Rc=3,5).
*De besparing is berekend met een hr-ketel en gasprijs van 81,4 cent per m3 (prijspeil 2020).

Hoe weet ik of mijn woning een kruipruimte heeft?

Ga op zoek naar de tekeningen van de woning en zoek het luik in je woning. Is er geen luik? Ditt betekent niet per se dat er geen kruipruimte aanwezig is. Is er maar een klein beetje ruimte onder de vloer, tot 45 cm? Dan is bodemisolatie een oplossing. Is er meer dan 45cm ruimte? Dan is er meer keuze.

Bouwjaren vloerisolatie (wel of niet geschikt)

Bouwjaar < 1920

Weinig geschikt

Bouwjaar 1920 - 1975

Meest Geschikt

Bouwjaar 1975-1995

Beperkt geschikt

Bouwjaar na 1995

Weinig geschikt

Hoe wordt na het isoleren de kruipruimte geventileerd?

Bespreek met de vloerisolatie expert dat het isolatiemateriaal onder de vloer de ventilatiegaten in de kruipruimte niet mag blokkeren. Ventilatie van de kruipruimte is namelijk belangrijk.

Ventilatie via de spouwmuur

De meeste kruipruimtes van woningen worden geventileerd via de spouwmuur. Na de spouwmuur isolatie kan dit dus niet meer. Hiervoor moet het isolatiebedrijf nieuw ventilatierooster aanbrengen. Deze worden schuin naar de kruipruimte geboord. Het ventileren van de kruipruimte is van groot belang om nare geuren en vocht ophoping tegen te gaan.

Wat zijn de nadelen van vloerisolatie?

Waar moet je nou op letten bij vloerisolatie? Hoewel vloerisolatie vele voordelen kent, is het niet mogelijk om zonder inspectie te gaan isoleren. De volgende aspecten zijn belangrijk om over na te denken wanneer u vloerisolatie wilt laten plaatsen.

De onderzijde van de vloer is van cruciaal belang bij vloerisolatie. Deze dient goed droog te zijn en mag geen vorm van vocht bevatten. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat het isolatiemateriaal niet goed hecht omdat er vocht tussen de isolatie en de vloer is. Met alle nare gevolgen van dien.

Ook is het belangrijk dat uw kruipruimte ná de isolatiewerkzaamheden nog goed blijft ventileren. Hier wordt uitvoerig naar gekeken tijdens een inspectie op locatie. Mocht er onvoldoende ventilatie aanwezig zijn, worden er nieuwe ventilatieroosters geplaatst.

Bovenstaande verklaard waarom advies op locatie van belang is. Zo toetst de expert de situatie op uitvoerbare en betaalbare isolatiemogelijkheden. Aan de hand van deze inspectie kunnen wij u adviseren naar de mogelijkheden van vloerisolatie. Wat kan er nou precies? Wat gaat er dan nou echt gebeuren? En wat is hiervoor dan de investering exact? Deze vragen kunnen wij grotendeels voor af per telefoon beantwoorden.

Wat zijn de voordelen van vloerisolatie?

Het isoleren van uw vloer kent vele voordelen. Hieronder hebben wij een korte samenvatting gemaakt van de pluspunten van vloerisolatie.

1. Vloerisolatie is de oplossing voor uw koude voeten
De constante stroom van koude lucht vanuit de kruipruimte, tegen uw vloer aan, is de reden waarom uw vloer zo koud aanvoelt. Er staat immers een koude luchtstroom in directe contact met uw vloer. Door het aan de onderzijde isoleren van uw vloer, zorgt u ervoor dat die stroom van koude lucht niet meer in directe contact staat met uw vloer. De koude lucht kan zich nu geen weg meer vinden richting uw voeten. Vandaar dat wij dit ook wel het ‘warme voeten-effect’ noemen.

2. Vloerisolatie zorgt voor een lager energierekening
Met het isoleren van uw vloer bespaart u direct. Bewezen is dat vloerisolatie zorgt voor een besparing van circa 6 m³ per vierkante meter vloer, uw energierekening zal dus gelijk dalen.

Heeft u vloerverwarming? Dan is de besparing nóg meer! Denk u maar eens aan de verloren warmte vanuit uw vloerverwarming, richting de kruipruimte. Dit is puur verspilde energie.

3. Steentje bijdragen aan het milieu
Een steeds vaker voorkomende reden tot isoleren. Tegenwoordig zijn wij hier allen enorm mee bezig en dit zien wij ook terug in de koopmotieven van onze klanten. Men wilt graag een positieve bijdrage leveren aan het milieu; vloerisolatie zorgt voor een lager gasverbruik en dus een lager CO2-uitstoot.

4. Vloerisolatie draagt bij aan uw gezondheid en veiligheid
Een goed geïsoleerde vloer blijft een warme, droge vloer. Zo draagt vloerisolatie bij aan een gezonder woonklimaat. Gevolg daarvan is dat vocht- of schimmelplekken geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Dit is erg belangrijk voor mensen met astma- of reumaklachten. Vocht- en schimmelplekken kunnen ook zorgen voor een muffe geur in uw woning. Ook dit wordt voorkomen door een goed geïsoleerde vloer.

Een veel voorkomend fabeltje is dat vloerisolatie ongedierte aantrekt. Integendeel! Vloerisolatie zorgt ervoor dat uw kruipruimte vrij blijft van ongedierte, het isolatiemateriaal weert ongedierte.

Naast deze voordelen is vloerisolatie ook brandwerend, met andere woorden is vloerisolatie brandveilig. Een fabeltje die wij nog regelmatig horen is dat vloerisolatie juist brandgevoelig is. Dit is niet waar.

Contact

De adviseur neemt binnen 1-3 dagen contact met u op.

Isolatie Advies?

U kunt de adviseur alles vragen. Spouw, vloer, dak, subsidies etc etc.