We raden u aan snel een aanvraag te doen. Deze subsidie is zeer populair in de provincie Groningen!

€10.000,- verduurzamen provincie Groningen

Veelgestelde vragen

Algemeen

Bent u een particuliere huiseigenaar van een woning in het gebied waar de waardedalingsregeling geldt, inclusief de postcodes 9679, 9681, 9682? Is uw huis voor 1 januari 2016 gebouwd en is het geen onderdeel van het versterkingsprogramma van NCG? Dan komt u in aanmerking voor deze subsidie.
U kunt meerdere keren subsidie aanvragen binnen deze subsidieregeling tot een maximum van € 10.000.- per adres. Als u in aanmerking komt voor deze subsidie kunt u bijvoorbeeld eerst subsidie aanvragen voor € 5.000,- en later nog meerdere keren voor de resterende € 5.000,-. Dit geldt ook als u in juli 2021 of januari 2022 nog niet uw maximale budget hebt gebruikt.
Ja, deze subsidie blijft gelden naast de VVG 10.000 subsidie. U mag alleen niet beide subsidies voor dezelfde kosten aanvragen, zie de vraag hierboven.
Nee, deze subsidie is uitsluitend bedoeld voor uw woning.
U kunt de subsidie gebruiken voor verduurzamen van uw woning. Hiermee bedoelen we maatregelen die uw woning energiezuiniger maken zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, HR++-glas of het zetten van een spouwmuur.

Verbetering van uw woning. Denk hierbij aan het oplossen van achterstallig onderhoud of zorgen voor meer wooncomfort door bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer te plaatsen. Ook de aanschaf van een cooker, uw woning opnieuw laten schilderen of het splitsen of samenvoegen van kamers valt onder de subsidie.

U mag de subsidie niet gebruiken voor investeringen aan uw inboedel. Het aanschaffen van een nieuwe tv is bijvoorbeeld niet mogelijk. Ook het plaatsen van een nieuwe schutting of het bestraten van uw tuin vallen niet onder de subsidie. De subsidie moet gebruikt worden voor verbeteringen aan een gebouw. Het opknappen van uw garage of schuur mag dus wel.

Je kunt subsidie aanvragen voor het verduurzamen of verbeteren van je woning. Dit moeten maatregelen zijn die je wilt treffen aan je woning of aan bijgebouwen. En die niet bij je inboedel of tuin  horen. Maar welke kosten vallen daar nou wel of niet onder? Hieronder een lijst met voorbeelden. Er zijn meer mogelijkheden. Twijfel je of je project subsidiabel is? Neem dan contact met ons op.

Wel subsidiabel

 • inbouwapparatuur voor je keuken
 • schuur, tuinhuis of blokhut
 • vloerbedekking, laminaat, parket of pvc ( voor alles geldt dat het vastgelijmd moet zijn)
 • screens voor de buitenkant van je ramen
 • split airco
 • inbouwkasten
 • gevelbekleding
 • windwokkel
 • waterontharder

Niet subsidiabel

 • vlonder
 • losse veranda of carport
 • oprit, tegels of andere bestrating
 • jacuzzi in de tuin
 • schutting
 • raamdecoratie zoals gordijnen of luxaflex
 • losse laadpaal voor elektrische auto’s

Een laadpaal die aan je huis vast zit, kun je wel indienen bij je aanvraag.

Behandeling van aanvraag

U hoort binnen 13 weken na het indienen van uw aanvraag of het aanvraag is goedgekeurd. Dit is de maximale wettelijke termijn.
Heeft u bericht gekregen dat de aanvraag is goedgekeurd? Dan heeft u het geld binnen 15 werkdagen op de rekening.

Let op: u ontvangt het totale subsidiebedrag als voorschot. Dit betekent dat wij nog 4 jaar de tijd hebben om te controleren of u de werkzaamheden daadwerkelijk heeft uitgevoerd. Is dit niet het geval? Dan bestaat de kans dat u het geld (gedeeltelijk) terug moet betalen.

Werkzaamheden eigen woning

Nadat de aanvraag voor deze subsidie is goedgekeurd, heeft u vier jaar de tijd om de werkzaamheden uit te (laten) voeren.

Ja, de werkzaamheden mogen zowel door uzelf als door een aannemer worden uitgevoerd.
Ja, u kunt voor deze kosten subsidie aanvragen. Maar let op: de werkzaamheden moeten ná 6 november 2020 zijn betaald. Vergeet niet om de eindfactuur met betalingsbewijs toe te voegen bij uw aanvraag.

Heeft u nog geen factuur en betaalbewijs of globaal kostenoverzicht? Geen probleem. U heeft tot 31 december 2025 de tijd om een aanvraag in te dienen. Er is voldoende budget beschikbaar voor alle adressen in het postcodegebied. Dus alle tijd om in rust een aanvraag in te dienen wanneer de documenten voor uw aanvraag compleet zijn.

Ja, u mag al beginnen en de subsidie later aanvragen. Wel is het zo dat u pas zeker bent van het ontvangen van de subsidie, nadat uw aanvraag is goedgekeurd. Je loopt dus wel een risico door nu al te beginnen. Let op: alleen werkzaamheden die zijn betaald na 6 november 2020 komen in aanmerking voor deze subsidie.

Heeft u nog geen offerte, factuur en betaalbewijs of globaal kostenoverzicht? Geen probleem. U heeft tot 31 december 2025 de tijd om een aanvraag in te dienen. Er is voldoende budget beschikbaar voor alle adressen in het postcodegebied. Dus alle tijd om in rust een aanvraag in te dienen wanneer de documenten voor uw aanvraag compleet zijn.

Het kan voorkomen dat u na de aanvraag van de subsidie toch wat anders wil (laten) doen. Bijvoorbeeld omdat de prijzen stijgen of omdat uw aannemer geen tijd heeft. Dit mag, u hoeft dit niet aan ons door te geven. Bewaar de facturen en betaalbewijzen goed. Let op: de nieuwe maatregel moet wel een goedgekeurde maatregel zijn die onder deze subsidie valt. Twijfel je of uw nieuwe werkzaamheden wel goedgekeurd zijn? Neem dan contact met ons op.

Overige vragen

De subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen – € 10.000 is ontstaan doordat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de provincie Groningen en de aardbevingsgemeenten Eemsdelta, Het Hogeland, Groningen, Midden-Groningen en Oldambt op 6 november 2020 extra afspraken hebben gemaakt over het versterken van woningen in het aardbevingsgebied. Het SNN voert de subsidie in opdracht van het ministerie uit. Dat betekent dat wij de subsidieaanvragen in behandeling nemen en ervoor zorgen dat het geld bij de mensen terechtkomt.

Heeft u vragen over hoe deze subsidie tot stand is gekomen? Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid of neem contact op met de opdrachtgever van deze subsidie, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Het doel van de subsidieregeling is om een kwaliteitsimpuls te geven aan de woningvoorraad in het aardbevingsgebied. Voor eigenaren was het niet altijd duidelijk of hun huis nog in het versterkingsprogramma van NCG opgenomen zou worden. Eigenaren hebben daardoor mogelijk onderhoud en verbeteringen uitgesteld.

Deze subsidie is bedoeld om eigenaren in staat te stellen achterstallig onderhoud te verrichten en hun woning te verbeteren. Bij de totstandkoming van deze regeling is samen met de aardbevingsgemeenten gekeken naar de afbakening van het gebied. Het gebied waar dit van toepassing is, komt sterk overeen met het gebied van de Waardedalingsregeling van het Instituut Mijnbouwschade Groningen. Daarom hebben het Rijk en de regio samen besloten om dit gebied ook te gebruiken voor deze subsidieregeling. Hierbij zijn drie postcodes in de gemeente Oldambt toegevoegd omdat hier ook gebouwen staan die worden versterkt.

Voor deze voorwaarde is om twee reden gekozen. De eerste reden is dat nieuwe huizen de eerste 5-10 jaar nagenoeg geen grootschalig onderhoud nodig hebben, en zodoende er ook minder (achterstallig) onderhoud is. De tweede reden is dat sinds april 2014 eigenaren een bijdrage kunnen ontvangen voor de meerkosten van aardbevingsbestendige nieuwbouw via de Nieuwbouwregeling.

Direct deze subsidie aanvragen?

Direct deze subsidie aanvragen?

Vraag vandaag nog subsidie aan en isoleer uw woning volledig gratis!