7 meest gestelde vragen over spouwmuurisolatie

1. Is mijn woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Woningen gebouwd na 1980 werden verplicht om bij de bouw (matige) isolatie aan te brengen. Dit gebeurde in de eerste 10 jaar mondjes maat (het was nieuw). Woningen gebouwd voor 1920 zijn vaak eensteensmuur. Hier kan geen spouwmuurisolatie geplaatst worden.

Alle woningen gebouwd tussen 1920-1980 zijn in principe geschikt voor spouwmuurisolatie.

2. Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Spouwmuurisolatie wordt van buitenaf aangebracht. Door kleine gaatjes op de kruising van de voeg te boren kan het isolatie materiaal worden ingeblazen. Daarna worden de gaatjes weer netjes op kleur dicht gemaakt. Voor verschillende producten zijn verschillende boorpatronen vastgesteld. Gecertificeerde bedrijven dienen zich hier aan te houden en dit wordt ook steekproefsgewijs getest door de certificeringsorgaan. Moet mijn woning in de steigers? Heb ik een paar dagen van die bouwvakkers om mijn woning? Nee! Spouwmuurisolatie wordt binnen 1 dag geplaatst.

3. Er is toch 9% BTW op isolatie werkzaamheden?

Ja en Nee, op de werkzaamheden (arbeidskosten) mogen de isolatie bedrijven 9% BTW rekenen. Voor de isolatieproducten (productkosten) betaal je het hoge BTW tarief 21%.

4. Subsidie SEEH 2019, hoe werkt het en heb ik hier recht op?

Yes, er is weer subsidie voor isolatie werkzaamheden. De overheid geeft voor spouwmuurisolatie €5,00 subsidie per vierkante meter. Hiervoor moet er een minimale isolatie waarde gehaald worden van 1,10 K/Wm2 per woning type is er ook een minimale aantal m2. [wat voor type woning heeft u?]. Als laatste dient er een 2de energiebesparende maatregel getroffen worden. Denk aan vloerisolatie, bodemisolatie, dakisolatie of glasisolatie.

Lees hier alle voorwaarden van de subsidie regeling www.rvo.nl

5. Van spouwmuurisolatie krijg je vocht en schimmel problemen, klopt dit?

Nee, dit klopt niet. De grootste groep woningeigenaren die nog overtuigd moet worden zijn de woningeigenaren die dit denken. Vroeger 1960-1970 is men begonnen met na-isolatie. Toen waren de producten nieuw, de technieken waren nieuw, alles wat men deed was nog in de “test” fase. Er werden een paar stenen uit de muur gehaald (gebeukt) en men propte er steenwol matten in, op de ene plek wat meer dan de ander. In de hoeken was moeilijk bij te komen dus dit werd overgeslagen. Wat was  het resultaat??? Temperatuur verschil in de spouwmuur. Waar ging het vocht heen? Naar de koudste plekken in de spouw. U raadt het al, vochtplekken.

Later werden de producten verbeterd, de technieken geoptimaliseerd en er kwam een certificering.

6. Met spouwmuurisolatie bespaar je 20-30% op je energierekening?

30% is wel heel veel, 15-20% is aannemelijk. Het is voornamelijk afhankelijk van het stookgedrag van de bewoner, ligging van de woning en type woning. Gaat het om een vrijstaande woning midden op het land, wordt er beneden en boven gestookt en hebben de bewoners de kachel altijd op 22 graden staan? Dan kan je 30% besparen.

Heb je een tussenwoning, heb je de thermostaat op altijd op 19 graden en de buren stoken op 21 graden? Dan bespaar je minimaal.

7. Wat zijn de meest gebruikte producten voor spouwmuurisolatie?

Voor spouwmuurisolatie heb je verschillende producten. Bij na-isolatie zijn wol en parels de meest gebruikte producten. Naar schatting worden 80% van de woningen met deze producten na geïsoleerd.

spouwmuurisolatie-vragen

Meeste Gebruikte Producten

eps-parels

HR ++ EPS Parels & Minerale Wol