Je woning verduurzamen levert sneller winst op dan ooit.

De terugverdientijd van verduurzamingsmaatregelen is gemiddeld drie keer korter dan begin 2021. Dat concludeert de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) op basis van een onderzoek door CE Delft. De torenhoge gasprijzen zijn een belangrijke oorzaak. Hoe begin je zelf met de verduurzaming van jouw woning? In dit artikel staan drie slimme tips om ook van start te gaan. 

Hoe minder energie je nodig hebt om je huis te verwarmen, hoe minder afhankelijk je bent van prijsschommelingen. Dat geeft de zekerheid dat je de energierekening kan blijven betalen. Maar hoe begin je met de verduurzaming van jouw huis? Nationaal Warmtefonds geeft je drie tips om te starten:

1. Bepaal je eigen situatie met gedegen advies

De terugverdientijd van verduurzamingsmaatregelen is afhankelijk van veel factoren. Niet alleen de ontwikkeling van de energieprijzen spelen mee, maar ook het type woning en het woongedrag van jouw huishouden. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar je eigen situatie. Kom je er zelf niet uit? Vraag maatwerkadvies aan. Het maatwerkadvies geeft aan welke maatregelen een energiebesparing voor je woning opleveren, je comfort verhogen en het binnenklimaat verbeteren. In het advies staan ook de kosten vermeld en de tijd die het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend met de besparing op je energierekening.

2. Isoleren = direct besparen

De grootste besparing van energie, is de energie die je niet gebruikt. De meeste woningeigenaren met slecht geïsoleerde woningen kunnen dan ook het beste met deze energiebesparende maatregel starten. Het isoleren van de vloer van een slecht-geïsoleerde tussenwoning is gemiddeld gezien in vier jaar terugverdiend, het dak in drie jaar en de spouwmuur zelfs in minder dan een jaar.

3. Verduurzaam verder met een (hybride) warmtepomp

Wil je uiteindelijk helemaal van het gas af en is je woning goed geïsoleerd? Onderzoek dan de installatie van een warmtepomp. De woning wordt dan verwarmd door warmte uit de lucht, bodem of grondwater te winnen. Heb je een volledig elektrische warmtepomp? Dan ben je volledig onafhankelijk van gas. Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt, dan kan de opbrengst hiervan zelfs de warmtepomp opladen.

Stappen zetten in het verduurzamen van je huis?

De energiebesparende maatregelen hebben zich nog nooit zo snel terugverdiend. Wil je jouw woningen ook verduurzamen en zoek je nog naar laagdrempelige en betrouwbare financieringsmogelijkheden? De Energiebespaarlening van het Warmtefonds biedt een lage rente en aantrekkelijke voorwaarden.