Subsidie ISDE 2021

Investeringssubsidie duurzame energie

Investeringssubsidie duurzame energie

Vanaf januari 2021 is er weer subsidie beschikbaar voor isolatie van woningen. De overheid heeft de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor warmtepompen en zonneboilers verlengd en uitgebreid met isolatiemaatregelen.

Deze ISDE kan vanaf 4 januari 2021 worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Aanvragen kan alleen na uitvoering en betaling van de maatregelen en moet binnen 12 maanden na uitvoering van de eerste maatregel.

We hebben de belangrijkste punten op een rij gezet.

Nieuw in deze subsidieregeling:

  • Er geldt als voorwaarde voor de vernieuwde regeling dat er twee besparende maatregelen genomen worden. Dit kunnen 2 isolatiemaatregelen zijn, maar ook een combinatie van 1 isolatiemaatregel met de aanschaf van een warmtepomp is toegestaan. De maatregelen hoeven dus geen twee isolatiemaatregelen meer te zijn. Warmtepompen en zonneboilers kunnen nog steeds zonder tweede maatregel worden aangeschaft.
  • Het minimaal  te isoleren oppervlak is voor alle woningtypen gelijk. Voor een aantal woningtypen is er daardoor een verlaging van het aantal minimaal te isoleren vierkante meters.
  • Het maximale subsidiebedrag is vervangen door een maximale oppervlakte per maatregel waarvoor subsidie is aan te vragen.
  • De aanvullende energiebesparende maatregelen en het Zeer Energiezuinig pakket uit de oude SEEH regeling zijn komen te vervallen.
  • Er  is de mogelijkheid voor subsidie voor het laten aansluiten van de woning op een warmtenet.
  • Ook warmtepompen moeten door een installatiebedrijf worden geplaatst. Zelf  plaatsen is niet meer toegestaan.
  • Het aanbrengen van gespoten PIR of PUR moet vanaf nu met HFK-vrije blaasmiddelen.
informatie-isde

ISDE Subsidie bedragen 2021

Woningisolatie

Isolatie*Subsidiebedrag per m²Min. Rd waardeMin. oppervlakte (m²)Max. subsidie bereikt bij (m²)
Spouwmuurisolatie€51,115170
Gevelisolatie€253,515170
Dakisolatie€203,525200
zolder/vlieringvloer€53,525130
Vloerisolatie€73,525130
Bodemisolatie€43,525130

* Dit is alleen voor eigenaar/bewoners. VvE’s maken voor isolatiemaatregelen tot 31 december 2022 gebruik van de SEEH

ISDE Subsidie bedragen 2021

Glas en kozijnen

Isolerend glas*U-waardeMin. oppervlakte (m²)Max. subsidie bereikt bij (m²)Subsidiebedrag per m²
HR++ glas1,2845€35
Kozijnpanelen1,2€15
Isolerende deuren1,5€35
Triple-glas (inclusief isolerend kozijn)0,7845€100
Kozijnpanelen0,7€75
Isolerende deuren1,0€100

* Dit is alleen voor eigenaar/bewoners. VvE’s maken voor isolatiemaatregelen tot 31 december 2022 gebruik van de SEEH

ISDE Subsidie bedragen 2021

Duurzame energie

Warmtepompen (geïnstalleerd na 30 juni 2020)Apparatenlijst beschikbaar via RVOsubsidie op basis van vermogen en zuinigheid apparaat
ZonneboilersApparatenlijst beschikbaar via RVOsubsidie op basis van vermogen en zuinigheid apparaat
Warmtenetaansluiting (voor aansluitingen die plaatsvinden na 1 januari 2021)specifieke eisen komen binnenkort op de site€ 3.325 per individuele warmte-aansluiting

variabel bedrag op basis van vermogen voor centrale aansluiting voor VvE’s

Meer details op de website van de subsidie verstrekker zelf, de RVO.nl

Veelgestelde vragen

De gehele aanvraagprocedure wordt verzorgd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij nemen alle aanvragen in behandeling en kennen uiteindelijk de subsidie toe. Voor het aanvragen van de subsidie dient u gebruik te maken van een gecertificeerd isolatiebedrijf. Allereerst laat u door een gecertificeerde isolatie-adviseur een advies en offerte opmaken met betrekking tot de isolatiemaatregelen die u wilt treffen. Dit advies kunt u aanvragen via het Isolatieloket. Voor het aanvragen van de subsidie dient u eerst de offertes goed te keuren en te laten uitvoeren door een gecertificeerd isolatiebedrijf. Via het Isolatieloket bent u ervan verzekerd dat het werk uitgevoerd wordt door uitsluitend gecertificeerde isolatiebedrijven. Tevens geeft het Isolatieloket 100% subsidie garantie. Wanneer u het werk daadwerkelijk heeft laten uitvoeren, kunt u overgaan tot het aanvragen van de subsidie op de getroffen maatregelen. Dit kunt u zelf doen via de website van het RVO (www.RVO.nl) of u kunt iemand machtigen dit voor u te doen. Het Isolatieloket ondersteunt u volledig met het aanvragen van subsidie. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

De ISDE-subsidie is aan te vragen voor een heel pakket aan isolatiemaatregelen te weten: spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, bodemisolatie en isolerend glas. Het isoleren van uw woning is namelijk de eerste en belangrijkste stap naar een duurzame woning. Het isoleren van de woning zorgt ervoor dat u minder energie zult verbruiken, het wooncomfort omhoog zal gaan en de woningwaarde stijgt door een beter energielabel. Tevens zorgt het goed isoleren van uw woning ervoor dat eventueel in de toekomst te nemen maatregelen zoals een warmtepomp, lage temperatuur verwarming of een pellet kachel optimaal renderen.

NIEUW: naast alle isolerende maatregelen kunt u via de ISDE ook subsidie aanvragen voor een warmtepomp en zonneboilers. In tegenstelling tot de isolatiemaatregelen hoeft u bij deze 2 maatregelen geen extra energiebesparende maatregel te nemen.

Nee, de subsidie dient altijd bij de RVO aangevraagd te worden. Het Isolatieloket ondersteunt u graag volledig van advies tot en met de aanvraag van subsidie. Zo kunt u het Isolatieloket machtigen om de isolatiesubsidie voor u aan te vragen.

Kan ik de subsidie met terugwerkende kracht aanvragen?

Ja, tot één jaar terug kunt u nog subsidie aanvragen. Neem hiervoor altijd eerst contact op met de subsidieverstrekker, het RVO.

Nee, u moet minimaal 2 isolerende maatregelen treffen om gebruik te kunnen maken van deze subsidieregeling.

Ja, u kunt de subsidie combineren met een lening. Een voorbeeld hiervan is de duurzaamheidslening die u via de overheid kunt aanvragen. Nationale warmtefonds.

Na het indienen van de subsidie aanvraag krijgt u uiterlijk binnen 13 weken bericht van de RVO betreffende uw aanvraag.

De subsidie is beschikbaar zolang deze pot toereikend is en anders tot 31 december 2021.

Nee, zonnepanelen zit niet in de ISDE-subsidie regeling.

Contact

Heeft u een vraag?

Stel hem gerust. Bij Isolatieloket hebben we een team klaar staan die u graag verder helpt met uw vragen.

  • Kantoor Transportweg 11, 9645 KZ Veendam

  • Openingstijden Maandag t/m vrijdag 08:00-17:00 

  • E-mail info@isolatieloket.nl

De adviseur neemt binnen 1-3 dagen contact met u op.