Woningen zijn voor de isolatiemogelijkheden te verdelen in 6 fases.

Hieronder vindt u een interessant artikel die Milieucentraal schreef over de energiebesparende maatregelen.

Wat kan jij nog beter isoleren? Let op bouwjaar

Welke isolatiemaatregelen nodig zijn voor jouw woning, hangt af van de isolatie die al aanwezig is. Heb je geen idee hoe jouw huis geïsoleerd is? Kijk dan eerst naar het bouwjaar, dit vind je via de Bagviewer van het Kadaster.

Bouwjaar tot en met 1920

Bij huizen gebouwd voor 1920 is 0,0 rekening gehouden met de mogelijkheden tot energie besparen door middel van de thermische schil. De thermische schil van de woning zijn alle bouwdelen die in contact staan met de buiten lucht; Dakisolatie, gevelisolatie, glasisolatie en vloerisolatie. Zo werden huizen vaak op zand gebouwd en werd de muren opgemetseld met een één steens muur constructie. In vergelijking met woningen die na 1920 werden gebouwd zijn de investeringskosten om de thermische schil aan te pakken vaak erg hoog.

Bouwjaar 1920 – 1974

Huizen van voor 1975 zijn bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Waarschijnlijk is er in de loop der jaren wel een en ander verbeterd. Vaak is dat dakisolatie (omdat de zolder werd verbouwd) en dubbel glas (omdat het enkelglas werd vervangen). Als het recent is gebeurd, is de dakisolatie goed (minstens 8 cm) en is het glas van HR++ kwaliteit. Maar zijn de verbeteringen al wat ouder, dan is het waarschijnlijk matige dakisolatie en gewoon dubbel glas. Verder ontbreken vaak nog vloerisolatie en gevelisolatie.

Bouwjaar 1975 tot en met 1982

Huizen gebouwd in de periode 1975 tot en met 1982 hebben tijdens de bouw matige spouwmuurisolatie gekregen en matige dakisolatie (dikte 5 tot 7 centimeter). De ramen in de woonkamer hebben gewoon dubbel glas (geen HR++), de ramen in de slaapkamer enkel glas. Vloerisolatie ontbreekt.

De isolatie van woningen uit deze bouwperiode verbeter je met vloerisolatie en triple glas of HR++ glas in ramen die nog enkel glas hebben. Zijn de ramen of kozijnen in de woonkamer aan vervanging toe, dan is kun je daar het beste meteen triple glas of HR++ glas in laten zetten. Heb je plannen om het dak te renoveren of de zolder te verbouwen, overweeg dan extra dakisolatie. De gevelisolatie kun je verbeteren door aan de binnenkant of buitenkant extra te isoleren.

Bouwjaar 1983 tot en met 1991

Huizen gebouwd in de periode 1983 tot en met 1991 hebben bij de bouw overal matige isolatie gekregen: 5 tot 7 cm dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en gewoon dubbel glas. In de slaapkamers kan nog enkel glas zitten. Als je plannen hebt voor groot onderhoud, is het de moeite waard om extra isolatiemateriaal en HR++ of triple glas aan te brengen. Bijvoorbeeld als je kozijnen of ramen moet vervangen of een zolder bewoonbaar gaat maken. Heb je een kruipruimte, dan kun je de vloerisolatie verbeteren. De gevelisolatie kun je verbeteren door aan

energielabel-2019

 

de binnenkant of buitenkant extra te isoleren.

Bouwjaar 1992 tot en met 1999

Huizen die gebouwd zijn in de periode 1992 tot en met 1999 hebben goede dak, gevel- en vloerisolatie. Extra isolatie is daar niet noodzakelijk, behalve als je jouw huis energieneutraal wilt maken. Bij de bouw is dubbel glas geplaatst (geen HR++ of triple glas). Als je plannen hebt voor groot onderhoud, is het de moeite waard om HR++ of triple glas aan te brengen. Bijvoorbeeld als je kozijnen of ramen moet vervangen of een zolder bewoonbaar gaat maken. Als je vloerverwarming aanlegt, is extra vloerisolatie een goed idee.

Bouwjaar vanaf 2000 tot nu

Huizen gebouwd vanaf 2000 hebben goede tot zeer goede isolatie van dak, vloer en gevel en overal HR++ glas (soms triple glas). Verbetering van isolatie is niet meer nodig. Als je vloerverwarming aanlegt, is extra vloerisolatie een goed idee. Je kunt je huis nóg energiezuiniger maken met een warmtepompzonneboiler en zonnepanelen.

Bron: MilieuCentraal

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Laat uw e-mailadres achter

Gelukt!
Probeer opnieuw. Please try again later.

Lees Verder